"Niet lullen maar poetsen"
... "Niet lullen maar poetsen"...
Dat ik hier loop...
Mijn naam is Gerdo en ik begeleid een statushouders gezin uit Syrië. Het gezin bestaat uit vader(Ali), moeder(Fatima) en 4 jongens in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar. Ik ondersteun hen bij/in alles waar ze tegen aan lopen tijdens de inburgering. Dat varieert van het meegaan naar het ziekenhuis en het doornemen van de post tot het bemiddelen in het contact met organisaties als de gemeente Goirle, school, de Leystromen, VOAB en de Zwemschool. Alles met de bedoeling dat ze dat op termijn zelf kunnen en mij niet meer nodig hebben. Ik liep laatst met Ali samen over de Hovel toen hij in het Arabisch iets insprak op google Translate. Hij zei (vertaald): “ik ben trots dat ik hier naast jou loop”. Ik was sprakeloos en blij.
Als beroepsmilitair zag ik in Bosnië en Afghanistan wat geweld en oorlog teweeg brengt. Onschuldige mensen hebben niets meer en kunnen eigenlijk nog maar één kant op: weg uit hun land naar een vrije en betere wereld. Door mijn vrijwilligerswerk kan ik die mensen helpen bij het opbouwen van hun nieuwe leven.
Ik merk dat ik erg gelukkig word als ik voor anderen iets kan doen. De dankbaarheid die je krijgt voor wat je voor ze doet, terwijl het vaak om de kleinste dingen gaat. Daarnaast is het geweldig om te zien dat ze stappen maken en blij zijn met al jouw advies, ondersteuning en dat je überhaupt de tijd neemt om dat te doen. Ik ga altijd met plezier naar het gezin toe en kom vaak nog blijer terug.
Ik zou tegen anderen over vrijwilligerswerk willen zeggen: Doen!! gewoon doen! of in sportjargon: “niet lullen maar poetsen”. En mocht het onverhoopt niet bevallen, wat ik niet verwacht, dan kun je altijd nog stoppen of op zoek naar beter passend vrijwilligerswerk want het moet ook voor de vrijwilliger leuk blijven.
Zet je kennis in
je kennis inzetten voor de ander ...opgedane kennis... Opgedane kennis als inzet voor de ander Vanaf 1999 doe ik vrijwilligerswerk in het sociale gebeuren. Ik raakte door omstandigheden in de bijstand en heb vanaf dag 1 gewerkt aan studie en opbouw van kennis omtrent uitkeringen en het bekijken of mensen in moeilijke omstandigheden wel optimaal gebruik maken van alle regelingen die er voor hen zijn. Allereerst heb ik, samen met andere uitkeringsgerechtigden, meegewerkt aan de oprichting van Het Platform Minima in Goirle, waarbij we samen met de gemeente en hun ambtenaren mochten meepraten over regelingen die daaraan konden bijdragen. Het programma “”Bereken je Recht”” waarbij door men door opgave van enkele gegevens, direct kan zien waar men recht op had was veel te moeilijk, zei ik bij de gemeente. Na veel vergaderingen werd begin 2007 de Formulierenbrigade opgericht. We hadden wel gelezen dat in Tilburg al een formulierenbrigade werkte, maar dit waren ambtenaren van Sociale Zaken die mensen vanuit hun bureau vertelden waar ze recht op hadden. Wij wilden een andere weg in. We waren inmiddels met 6 mensen en wij werkten vanaf de start uitsluitend bij mensen thuis. Daar kan je namelijk direct zien in welke omstandigheden mensen wonen en welke problemen ze tegenkomen. Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Het team is uitgebreid tot zo’n 15 mensen, waaronder ook een team die mensen helpt als hun administratie een puinhoop is (geworden) en die worden dan geholpen om weer vat te krijgen op hun administratie en hun leven. Het is namelijk voor cliënten altijd beter om zicht te houden op hun inkomen en uitgaven. We zijn hierbij altijd uitgegaan van de kennis/kunde van de mensen zelf en zijn naast de mensen gaan zitten zodat ze mee konden kijken hoe wij werken en daaruit lering konden trekken. Heel veel mensen die in het begin door ons moesten worden geholpen hebben ons nu niet meer nodig en dat is altijd ons streven geweest. Al die jaren hebben wij diverse problemen voor cliënten op kunnen lossen van belastingaangiften, toeslagen, aanvraag bijstand, bijzondere bijstand en aanvragen voor diverse regelingen, waarvan de gemiddelde burger niet eens weet dat ze bestaan. Maar ook bijvoorbeeld hulp bij het invullen van aanvraagformulieren bij verlengen rijbewijs, zoals enkele jaren geleden veel problemen gaf. Kortom, wij willen altijd mensen helpen met wat voor formulierproblemen ze ook zitten. Op dit moment zijn we ons ook aan het oriënteren op problemen met het energieplafond, wat voor veel mensen tot financiële problemen kan leiden en zo blijft de hulp aan mensen steeds weer interessant om te blijven doen. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal